بهمنظور جهتدهی پژوهشهای دانشگاه در راستای توسعه فناوریهای برتر و مورد نیاز کشور و گسترش مرزهای دانش در حوزههای اولویتدار و مورد نیاز کشور، فعالیت هستههای پژوهشی در قالب اختصاص اعتبار پژوهشی (گرنت) مورد حمایت قرار میگیرد. در این راستا، فعالیتهای تحقیقاتی آن دسته از اعضای هیأت علمی که در قالب تیمهای تحقیقاتی مرکب از دانشجویان و پژوهشگران، در راستای تحقق دستاوردهای مشخص تحقیقاتی در یک محور پژوهشی فعالیت نمایند دریک دوره دو تا سه ساله مورد حمایت قرار میگیرد.
میزان حمایت از طرحهای مورد حمایت در چارچوب برنامه گرنت، سالانه حداکثر 35 میلیون تومان میباشد. این مبلغ در سه حوزهی منابع انسانی، تجهیزات و بالاسری هیئت علمی مجری طرح قابل هزینه کردن میباشد. سهم منابع انسانی شامل پرداخت حقوق ماهیانه به دانشجویان و پژوهشگران 60 درصد مبلغ گرنت، سهم تجهیزات 30 درصد و سهم مجری طرح 10 درصد میباشد. شایان ذکر است که سهم مجری قابل هزینه کرد در دو دستهی دیگر نیز میباشد.
حوزههای مورد حمایت برنامه گرنت به پژوهشهای کاربردی، بنیادی و عناوین مورد نیاز صنایع کشور محدود میشود.
در برنامه گرنت برای حمایت از طرحهای کاربردی سه مدل حمایتی زیر در نظر گرفته شده است:
گرنت نوع 1: اعتباراتی که از سوی دانشگاه در راتسای انجام پژوهشهای کاربردی در حوزههای مورد نیاز کشور به هستههای پژوهشی برنامهمحور اختصاص مییابد. حداکثر مبلغ حمایت برای این نوع طرحها 35 میلیون تومان میباشد.
گرنت نوع 2: اعتباراتی که از سوی دانشگاه و یک سازمان حامی توأمان در راستای انجام پژوهشهای مورد نیاز کشور و یا گسترش مرزهای دانش به هستههای پژوهشی برنامهمحور اختصاص مییابد. حداکثر مبلغ حمایت دانشگاه از این نوع طرحها 17.5 میلیون تومان میباشد. این طرح میبایست حداقل 17.5 میلیون تومان از طرف صنعت نیز مورد حمایت قرار بگیرد.
گرنت نوع 3: اعتباراتی که از سوی یک سازمان حامی در راستای انجام پژوهشهای مورد نیاز کشور به هستههای پژوهشی برنامهمحور اختصاص مییابد.
برنامه گرنت برای حمایت از طرحهای بنیادی مدل حمایتی زیر را در نظر گرفته است:
گرنت نوع 4: برای حمایت از طرحهای اعضای هیئت علمی و یا هستههای با سابقهی پژوهش مرتبط میباشد. سقف حمایت سالانه 30 میلیون تومان است.
برنامه گرنت برای حمایت از طرحهایی با عنوان مورد نیاز صنایع کشور مدل حمایتی زیر را در نظر گرفته است:
گرنت نوع 5: اعتباراتی که از سوی دانشگاه در راستای انجام پژوهشهایی با عنوان مورد نیاز صنایع کشور به هستههای پژوهشی برنامهمحور اختصاص مییابد. حداکثر مبلغ حمایت برای این نوع از طرحها 35 میلیون تومان میباشد.
حوزههای اصلی مورد حمایت برنامه گرنت(کاربردی) به سه حوزه زیر تقسیم میشود:
- سلامت، مهندسی پزشکی و علوم شناختی(تجهیزات پزشکی، دارو و …)
- انرژی(انرژی نو، پاک، تجدیدپذیرو مدیریت و بهینهسازی مصرف انرژی)
- آب و محیط زیست(تصفیه آب، آلودگی هوا، ریزگرد، پسماند، بازیابی و استحصال فلزات گرانبها)
پنج حوزه فرعی مورد حمایت گرنت نوع 2 برنامه گرنت به شرح زیر میباشد:
- فناوری اطلاعات و ارتباطات(امنیت شبکه، دادههای حجیم، هوش مصنوعی، رمزنگاری و موضوعات مرتبط)
- فناوریهای نوین ساخت(قطعات، تجهیزات و مصالح)
- مدیریت بحران(پدافند غیرعامل)
- نفت و گاز
- هوافضا
به طور کلی دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه شریف خدمات زیر را ارائه میهد:
- ارائه خدمات مدیریت قرارداد به مجریان
- بیمه پرسنل پژوهشی و تهیه مفاصاحساب
- ارسال فراخوانها و دریافت پروپوزال
- ثبت سوابق صنایع مرتبط با دانشگاه
- بازاریابی توانمندیهای دانشگاه
- شکلدهی همکاری استراتژیک با صنایع
- کمک به شکلگیری و پیگیری طرحهای ملی دانشگاه
- ثبت و مستندسازی توانمندیهای صنعتی
- بررسی و ارزیابی طرحها و ایدهها و انتخاب طرحهای با قابلیت سرمایهگذاری
- تهیه طرح امکانسنجی و ارتباط کامل با بازار و مشتریان
- مشارکت و سرمایهگذاری در توسعه طرحها و ایدهها
- ثبت حقوق مالکیت فکری و معنوی(IP)
- مذاکرات تخصصی با سرمایهگذاران
- کمک به عقد قراردادها
- عرضه محصولات توسعه یافته در بازار و یا فروش مصادیق مالکیت فکری
حمایتهای دانشگاه در این دو برنامه شامل حال هستهها و دفاتر فناوری که زیر نظر اعضای هیئت علمی دانشگاه هستند، میشود.
بستگی به نوع دارایی فکری نحوهی مالکیت به یکی طرق زیر میباشد:
- اگر دارایی فکر ناشی از سرمایهگذاری مستقیم و تخصیص بودجه از سوی دانشگاه باشد؛ 60 درصد مالکیت متعلق به دانشگاه و 40 درصد متعلق به پدیدآورندگان دارایی فکری میباشد. درصورتیکه یک حامی بخشی از منابع مورد نیاز جهت توسعه دارایی فکری را تأمین کند، به نسبت درصد تأمین منابع، از سهم دانشگاه به مالکیت حامی درخواهد آمد.
- اگر دارایی فکری ناشی از پرداخت تسهیلات از سوی دانشگاه با بازپرداخت باشد؛ 15 درصد مالکیت فکری متعلق به دانشگاه و 85 درصد متعلق به پدیدآورندگان میباشد.
- اگر دارایی فکری ناشی از اجرای قراردادهای ارتباط با صنعت باشد؛ 30 درصد مالکیت متعلق به دانشگاه و 70 درصد مالکیت متعلق به پدیدآورندگان میباشد. درصورتیکه در قرارداد با کارفرمای قرارداد ارتباط با صنعت، قسمتی از مالکیت دارایی فکری ایجاد شده متعلق به کارفرما باشد، سهم پدیدآورنده و دانشگاه از سهم باقیمانده به نسبت تعیین شده تعلق میگیرد.
- اگر دارایی فکری ناشی از پایاننامه یا رسالهی دانشجویی باشد؛ 25 درصد مالکیت فکری متعلق به دانشگاه و 75 درصد متعلق به پدیدآورندگان است.
- اگر دارایی فکری ناشی از حمایت و اختصاص اعتبار خارج از دانشگاه از جمله سازمانها و دستگاههای دولتی و حمایتی و یا شرکتها و مؤسسات خصوصی باشد؛ 50 درصد مالکیت فکری متعلق به دانشگاه و 50 درصد متعلق به پدیدآورندگان میباشد. سهم حامی در صورت وجود، مطابق با قرارداد و یا توافقنامه منعقد شده به او تعلق میگیرد و سهم دانشگاه و پدیدآورنده روی باقیماندهی سهم محاسبه میگردد.
دفتر توسعه و انتقال فناوری واقع در مجتمع خدمات فناوری، واحد 301. شماره تماس 66166301
دفتر مالکیت فکری واقع در مجتمع خدمات فناوری، واحد 304. شماره تماس 66166304
تمرکز برنامه تجاریسازی فناوری بر تجاریسازی و بازارسازی برای دستاوردها و یافتههای پژوهشی در دانشگاه معطوف است. اما هدف عمده برنامه گرنت هدفمند کردن و جهتدهی به فعالیتهای پژوهشی در راستای رفع نیازهای اساسی کشور میباشد.
در برنامه تجاریسازی فناوری طرحهایی مورد حمایت قرار خواهند گرفت که از لحاظ فناورانه در مقیاس آزمایشگاهی کاراییشان به اثبات رسیده باشد و برای تجاریسازی نیازمند جذب سرمایه برای تولید در مقیاس نیمهصنعتی میباشند. اما در برنامه گرنت طرحها در حد یک ایده بر روی کاغذ میباشند که نیازمند فعالیتهای پژوهشی و اقدامات تجربی میباشد.